Cutiute muzicale, Globuri muzicale, Caruseluri Muzicale.

Telefon: 0314056144

Promotii: Vezi reducerile de azi

Livrare: In toata tara

Suport: In alegerea produsului si marimii

Calitate: Produse originale

  1. Cutiuta Muzicala
  2. Despre noi

Despre noi

Despre noi, Cutiuta Muzicala

Cutiuta Muzicala este magazinul online ce va aduce cadouri elegante pentru o viata intreaga! O fascinanta colectie de cutiute muzicale, globuri muzicale pline cu personaje frumoase si un carusel muzical ce parca a fost furat din visul unei printese.

Toate sunt realizate cu o atentie foarte mare pentru detaliu, fiecare cutiuta ofera sunete de neuitat, fiecare scena garanteaza zambetul persoanei pe care o indragiti si aprecierea acesteia pentru un astfel de obiect de colectie .

Va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pentru orice intrebare, suntem gata oricand sa va ajutam cu sfaturi si pareri pentru a reusi sa va gasiti cadoul perfect!

Pentru a putea intelege importanta unei cutiute muzicale, trebuie sa cunoastem istoria acesteia. In cele ce urmeaza va prezentam aceast minunat trecut al unui obiect atat de indragit si iubit

Istoric Cutiuta Muzicala

Cutiuta muzicala (sintagma utilizata in Marea Britanie; caseta muzicala utilizata  in  SUA) este  un instrument muzical automat, din secolul 19, care produce sunete, prin utilizarea unui set de pini plasati pe un cilindru de tip carusel sau pe un disc, astfel incat sa vibreze  la atingerea dintiilor de  pe cilindru din otel.

Cutiuta muzicala a fost inspirata de tabacherele muzicale din secolul al 18-lea  numite carillons à musique.  Cel mai complex model de cutiuta muzicala are un mic tambur si mici clopote in plus fata de modelul clasic de cutiuta muzicala ce are doar un pieptene de metal. Este de retinut faptul ca tonul unei cutiute muzicale este diferit de orice ton dat de oricare alt instrument.

Istoric cutiuta muzicala

Tabacherele muzicale erau niste recipiente mici, ce puteau incapea in buzunarul vestei unui gentleman. O cutiuta muzicala poate avea orice dimensiune, de la marimea unei cutii cu chibrituri la o piesa mare de mobilier. Cele mai multe dintre modelele de cutiute muzicale au fost produse in masa. Initial, cutiuta muzicala era manufacturata de ceasornicari sau de persoane ce detineau artizanate. De-a lungul secolului 19, cea mai mare parte a productiei de cutiute muzicale a fost concentrata in Elvetia, bazandu-se pe o traditie puternica a ceasornicariei.

Fabrica ce a redat spre vanzare prima cutiuta muzicala a fost deschisa in Elvetia, in anul 1815 de Jeremie Recordon si Samuel Junod. Au fost ,de asemenea, putini producatori de modele de cutiuta muzicala in Boemia si Germania. Pana la sfarsitul secolului 19, unii dintre producatorii europeni de modele de cutiuta muzicala au deschis fabrici si in Statele Unite.

Cilindrii pentru cutiutele muzicale au fost  in mod normal din metal si alimentati de un arc. In cazul unor modele de cutiute muzicale mai costisitoare, cilindrii puteau fi schimbati pentru a schimba melodiile, datorita unei inventoi realizate de catre Paillard in 1862, urmand sa fie perfectionata de Metert din Geneva in anul 1879. In cazul unui model exceptional de cutiuta muzicala , existau patru arcuri, pentru a oferi o redare continua de pana la trei ore.

Primele modele de cutiuta muzicala , realizate la sfarsitul secolului 18 erau manufacturate din discuri de metal. Trecerea spre realizarea unei cutiute muzicale cu cilindrii pare sa fi fost completa abea dupa razboaiele napoleniene.

In ultimele decenii ale secolului al 19-lea, modele de cutiute muzicale produse in masa, de catre producatori cum ar fi Polyphon, si altii, au utilizat discuri metalice interschimbabile, in loc de cilindri, utilizarea acestora pentru o cutiuta muzicala devenind un caz rar.

Termenul " cutiuta muzicala " se aplica, de asemenea si dispozitivelor de ceas in cazul in care un disc de metal detasabil sau cilindru a fost folosit doar intr-o faza de programare , fara a produce sunete direct prin mijloacele unor pini si un pieptene.

La sfarsitul secolului 19 si inceputul 20, cutiuta muzicala a fost inlocuita treptat cu piane speciale ( player piano), ce produceau sunete mai pronuntate, intr-un mod mai versatil si melodios, atunci cand este pastrat pornit, si intr-o masura mai mica, de gramofoane, care  aveau avantajul de a reda voci.

Costurile cu forta de munca au crescut pretul pe cutiuta muzicala , prin urmare volumul cereri a scazut. In zilele de astazi, sistemele automate utilizate in producerea de cutiute muzicale a dus la scaderea costurilor, si prin urmare, a preturilor unei cutiute muzicale .

Unele modele de cutiute muzicale de colectie au supravietuit din secolul 19, pana in prezent, aceste modele de cutite muzicale fiind facute in tari cu costuri de munca reduse. In zilele de azi, casetele de bijuterii au cate o cutiuta muzicala inserata, pentru a le face cat mai deosebite.

Multe tipuri de cutiute muzicale sunt disponibile pentru persoane prin livrare acasa, la nivel local sau prin distribuitori cum ar fi Cutiuta-Muzicala cutiuta-muzicala.ro.

Cutiuta muzicala - Evolutia productiei

Secolul 9 -cutiuta muzicala: In Bagdad , Irak , fratii Banu Musa, au produs ", primul cel mai cunoscut instrument muzical mecanic", in acest caz un set de tuburi care actionau cilindrii interschimbabili in mod automat, lucru descris de acesti frati in Cartea „Aparate ingenioase ” .

Potrivit lui Charles B. Fowler, acest sistem pus la punct de cei  trei inventatori a ramas aparatul de baza pentru a produce si de a reproduce muzica mecanic pana a doua jumatate a secolului al nouasprezecelea.

Secolul 14 - cutiuta muzicala - In Flandra, un clopotar clopot ingenios inventeaza un cilindru care functiona pe baza de came, lovind apoi clopotele.

1780 - cutiuta muzicala - este inventata pasarea cantatoare mecanicaade catre fratii Jaquet Droz- , ceasornicari la  La Chaux-de-Fonds. In 1848, pasarea muzicala este imbunatatita de Bontems Blaise, intr-un atelier parizian, aceasta ramanand neschimbata pana in momentul de fata. Tot in aceasta perioada  flasneta devine populara.

1796 - cutiuta muzicala - Antoine Favre, un ceasornicar din Geneva, inlocuieste clopotele cu seturi de tevi metalice care produc sunete mai variate si mai precise.  Sunt produse numeroase obiecte muzicale.

1811 - cutiuta muzicala - prima cutiuta muzicala este produsa în Sainte-Croix ; o industrie care depaseste industria producatoare de ceasuri, de dantela, si aduce rapid notorietate în oras. În acest moment, industria producatoare de cutiute muzicale reprezinta 10% din exporturile Elvetiei.

1865 - cutiuta muzicala - Charles Reuge, un ceasornicar din Val-de-Travers stabilt  in Saint- Croix pe sa faca ceasuri de buzunar cu note muzicale.

1870 - cutiuta muzicala Un inventator german creeaza o cutiuta muzicala cu discuri, ce permite o mai usoara si mai frecventa schimbare a notelor muzicale.

1882 - cutiuta muzicala Tomas Edisson inventeaza fonograful, fapt ce aduce consecinte importante in industria producatoare de cutiute muzicale

1892 - cutiuta muzicala: Gustave Brachhausen vine in America si pune pe picioare compania „ cutiuta muzicala Regina ”  din New Jersey. Astfel, cutiuta muzicala Regina , devine renumita printre colectionarii pentru tonul produs de cutiuta muzicala , acestea devinind un succes, iar 100.000 de modele de cutiute muzicala sunt vandute înainte 1921.

Inceputul secolului 20 : Cutiuta muzicala dispare o data cu inventia fonograful, Primul Razboi Mondial si criza economica din anii ’20.

Intre cele doua razboaie mondiale, majoritatea companiilor elvetiene ce aveau ca obiect de activitate producerea de cutiuta muzicala , si-au convertit productia spre fabricarea altor produse care necesit  piese mecanice precise. Unii au mers inapoi la a face ceasuri, alti au fost  incele din urma responsabili pentru celebrul Bolex-camera de luat vederi si Hermes- masini de scris .  

Situat langa Lacul Neuchâtel, Reuge este unul din singurii producatori supravietuitori din Elvetia ce produce modele de cutiuta muzicala si in zile de astazi.   Cutiuta muzicala a continuat astfel sa fie produsa, la fabrica de la Ruge fabricandu-se cutiute muzicale de toate marimile, cutiuta muzicala cu diferite forme, cu sau fara sistem automat. Cutiuta muzicala se fabrica la Reuge intr-o gama larg ramificata, acestia oferind cutiuta muzicala traditionala cu discuri metalice detasabile, la un pret estimat in jurul a 1,000de euro pe cutiuta muzicala.

Cel mai sofisticat model de cutiuta muzicala , cu cilindrii detasabili, fabricate din lemn fin poate costa pana la 34.000 euro. Cele mai vechi modele din cadrul cutiuta muzicala „Old Reuge” valoreaza mii de dolari.

Sankyo, producator japonez de cutiute muzicale , si-a inceput activitatea cu pasi mici, prima cutiuta muzicala produsa fiind in perioada celui de-al doilea razboi mondial.

Sankyo a inceput cu producerea unei cutiute muzicale cu 50 de note, in anii 1970, urmand ca din 2006 sa produca un model de cutiuta muzicala cu cutii cu discuri ce pot utiliza discurie de 16" cu doua sisteme de tuburi metalice ce produc cate 80 de note fiecare.

Sankyo ofera o gama larga de cutiute muzicale in Japonia si face livrari de cutiute muzicale si catre alti producatori sau distribuitori, si din mediul online. Facturile Sankyo arata faptul ca aceasta este cel mai mare producator de cutitute muzicale din lume, controland 50% din piata „cutiuta muzicala”. Recent, compania a inceput sa vanda licente firmelor de telefonie mobila pentru sunetele produse de fiecare cutiuta muzicala , in scopul folosirii acestora ca tonuri de apel.

Compania Cutiuta muzicala Porter din Vermont, SUA produce modele de cutita muzicala cu discuri de otel, avand si ceas ca modelul de cutiuta muzicala electica. Discurile pot fi utilizate si pentru modele de cutiuta muzicala mai vechi, si anume marcile Polyphon- cutiuta muzicala sau cutiuta muzicala Regina.

Cutiuta muzicala cu 18 note este un model des intalnit in tarile cu costuri de productie reduse,  cutiuta muzicala fiind folosita ca obiect decorativ, jucarii pentru copii sau cutiuta muzicala ce poate fi folosita si pe post de caseta de bijuteri.

Cutiuta muzicala cu monede

Modelele de cutiuta muzicala operate cu ajutorul unor monede, originare din Elvetie, erau capabile sa produca mai multe melodii, fiind amplasate in locuri cum ar fii statiile de tren sau parcurile de distractii.  Un model de cutiuta muzicala activata de monede avea un sistem mecanic ce schimba discurile si melodiile. Cutiuta muzicala activata de monede a fost precursoarea tomomatului.

In cel mai scurt timp, cutiuta muzicala activata de monede a fost inlocuita de tonomate, acestea putand reproduce mai multe sunete.

Modelul de cutiuta muzicala operata de monede a fost proiectat sa reziste socurilor ( din partea oamenilor, intemperiilor etc), diverse modele de cutiuta muzicala activata cu ajutorul monedelor au rezistat pana in secolul 21, un astfel de model de cutiuta muzicala fiind foarte cautat de colectionari.

Cutiuta muzicala - elemente

  • placa de baza- metal greu pe care sunt fixate toate piesele,de regula prin suruburi
  • parghie cu cheie- folosita pentru a pune motorul sub tensiune
  • motor sau motoare cu arc- folosite la modelul de cutiuta muzicala ce poate reda sunete timp de o ora
  • pieptenele este o bucata de metal plat, cu zeci sau chiar sute de dinti de lungimi diferite.
  • cilindrul este obiect de programare, o versiune metalica a unei card perforat care, in loc de a avea gauri pentru a derula un program, este impanzit cu ace minuscule plasate la spatierea corecta pentru a produce muzica prin deplasarea dintilor de pieptene la momentul corect.
  • cilindrii multipli- au mai mult  de un set de pini impletetiti pe acelasi cilindru redand astfel o bucata de muzica alternativa. Un model de cutiuta muzicala modern este acela realizat prin inserarea de cilindrii cu 4 seturi de pini.

Cutiuta muzicala - repertoriu

In 1974-1975, compozitorul german Karlheinz Stockhausen compune un  set de douasprezece piese pe semne ale zodiacului , pentru douasprezece, fiecare pentru un model de cutiuta muzicala diferit.

Muzicianul irlandez Björk face scoate un album in 2001 cu melodii cantate de cutiute muzicale. Compozitorul Richard Barrett a scris o piesa de patru minute, pentru cutiute muzicale. Muzician francez, Colleen a lansat în 2006, un album compus si inregistrat cu ajutorul muzicii produse de o cutiuta muzicala .

In Noua Zeelanda, compozitorul de muzica electornica Rhian Sheedan a folosit o cutiuta muzicala pentru partea a treia a albumului sau „Standing in Silance”. Editii limitate ale albumului au fost vandute cu reproducerea de sunete produse de cutiuta muzicala folosita in editarea albumului. 

Cutiuta muzicala Whithney

Impreuna cu cutiuta muzicala clasica, o forma virtuala a aparut ca Whitney cutiuta muzicala, numita asa dupa programatorul John Whitney  si muzicianul Jim Bumgardner.

Cutiuta muzicala in cultura populara

Cutiuta muzicala a fost prezenta in filme de animatie, cum ar fi Anastasia . Cutiuta muzicala este folosita in Japonia pentru a transmite sentimente romantice. In Japonia, cuvantul "orgel" este folosit pentru cutiuta muzicala . De asemenea, in Japonia sunt disponibile pe scara larga CD-uri continand cantece populare si clasice, cu tonuri cantate de cutiuta muzicala . Aceste CD-uri sunt adesea clasificate ca muzica de relaxare, datorita cutiutei muzicale . Cutiuta muzicala a jucat un rol important si  in numeroase jocuri video. De exemplu, in jocul Motherm personajul principal primea o cutiuta muzicala la inceputul jocului, a carei poveste devenea importanta penrtru restul jocului. In Super Mario 3, eroul castiga de regula o cutiuta muzicala.

In filmul Cutiuta muzicala, (1989), o cutiuta muzicala este folosita pentru a ascunde fotografii incriminatoare care descriu atrocitatile din timpul Holocaustului.